Meld je nu aan voor het laatste nieuws!

The Troupe

Op veler verzoek pakt Egon Kracht samen met the Troupe zijn bewerking van Bachs Mattheus Passion weer op met een vijftal concerten. Van 2002 tot en met 2009 speelden zij het jaarlijks rond Pasen, gelijk de traditie van de diverse Bach- en oratoriumverenigingen. Daarna concentreerde EK zich op het componeren van nieuwe muziek met o.a. de Judas Passion en het Stabat Mater Stabat Pater. Nu, in 2015 wil hij graag weer live laten horen waar zijn avontuur met passiemuziek mee begon, en wat de grondlegging bleek voor andere bewerkingen rond Bachs meesterwerk.

Egon Kracht schreef zijn Mattheus Passion in 2002, aanvankelijk bedoeld als een eenmalig uitgevoerd experiment. Uitgangspunt was om te onderzoeken wat er over zou blijven van het spirituele karakter als de Mattheus Passion zou worden ontdaan van de tekst en zijn (barokke) muzikale versieringen. Geen godslastering of heiligschennis, maar een moderne interpretatie met respect voor de muziek. Het resultaat was “een liefdevol, trouw en creatief concentraat en een impressionistisch portret. Een afgestofte, korte, maar heel krachtige en vooral levendige Mattheus”. De reacties van publiek en pers waren zeer positief; de aanvankelijke argwaan sloeg direct om in een gevoel van bevrijding.

Krachts bewerking was niet alleen een nieuwe kennismaking met de muziek van Bach, het leek ook de weg vrij te maken voor een hele rits aan nieuwe initiatieven. Jan Rots hertaling, de remix van dj Joost van Bellen, de Mattheus Passie van Tango Extremo en de diverse TV-programma’s. Zij volgden allemaal op het brutale initiatief van EK in 2002. EK zette ondertussen verdere stappen en componeerde twee nieuwe passies. In 2010 voltooide hij de Judas Passion, naar het in 2005 ontdekte evangelie van Judas Iskariot. En vervolgens het Stabat Mater Stabat Pater, een moderne variant op het Stabat Mater waarin ook de vader een stem heeft.

De Mattheus Passion door Egon Kracht & the Troupe speelt van 31 maart t/m 4 april 2015 achtereenvolgens in Beusichem, Helmond, Lelystad, Amsterdam (Goede Vrijdag) en Leiden.

Zie speellijst.